Årets Landsbyggare 2020

Vem blir Årets Landsbyggare i Halland 2020?

Logga Vi Landsbyggare Halland vit PNG

Under rådande omständigheter har vi tvingats besluta att Landsbyggaredagen 2020 inte kommer gå att genomföra under planerade former. MEN vi vill så klart ändå uppmärksamma, hylla och peppa våra finalister till Årets Landsbyggare 2020. Detta kommer vi göra under sommaren och sensommaren 2020 genom ett nytt, spännande projekt som vi kallar: NU BYGGER VI LANDET!

johnssons_diplom_size

 

ÅRETS LANDSBYGGARE I KATEGORIN ENTREPRENÖR

JOHNSSONS GÅRD

asige_diplom_size

 

ÅRETS LANDSBYGGARE I KATEGORIN ENTREPRENÖRIELL FÖRENING

ASIGE HEMBYGDSFÖRENING

Anna_diplom_size

 

ÅRETS LANDSBYGGARE I KATEGORIN ATTITYD

ANNA LINTON

izze_diplom_size

 

ÅRETS LANDSBYGGARE I KATEGORIN UNG

IZABELLE NORÉN

MÖT FINALISTERNA

Låt oss presentera 2020 års finalister!

Priset för Årets Landsbyggare delas ut till dem som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Halland och visat på en positiv bild av entreprenörskapsklimatet. Landsbygden är allt utanför städerna Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad.

ENTREPRENÖR

Kriterier:

·        är nytänkande i sitt entreprenörskap

·        samverkar aktivt med andra

·        driver en hållbar verksamhet

·        är en god förebild för andra entreprenörer

·        skapar jobb

johnsonsgard- credda Josefine Bergqvist

Johnssons Gård, Varberg

Johnsons Gård ligger utanför Träslövsläge, Varberg och drivs av Eva-Lena och Håkan Johnsson.  Fram till 2010 drev Håkan traditionellt jordbruk tillsammans med sin bror, vilket de tog över av sin far o mor. 2012 beslutade de sig för att styra om och idag är gården en plattform för företagande och nätverkande. Bland annat finns där ett mikrobryggeri, en keramiker, en restaurang, konstnärsateljé, en blomster- och inredningsbutik samt ett bageri med café. På gården finns även en stor träningsanläggning på 300 kvm med omklädningsrum, 350 m hinderbana utomhus samt ytor för tävlingar o teamwork (typ Superstars o andra klurigheter). Alla renoveringar har gjorts av Håkan och Eva-Lena själva.  Hela gården andas lantlig retro. ”Gården är ett stort återbruk i sig. Mycket av det som Håkan har tagit ut ur ladugården för att skapa rummen har återanvänts som inredning och design.”

butikpaletti

Butik Paletti, Hylte

Butik Paletti är ett butikskoncept som erbjuder utvalda produkter med omtanke om miljön. Produkterna är främst ekologiska och rättvisemärkta. De vänder sig till hela familjen och vill underlätta för konsumenten att göra klokare val. Paletti drivs av Linnea Petersson och Anna Ström och startade i Unnaryd för mer än 8 år sedan. De valde att bygga upp sin verksamhet i just Unnaryd eftersom det är där de bor och är verksamma. De ville bevisa att det går att driva företag på landet. Idag har de 3 butiker, en i Halmstad och en i Eksjö samt en webshop. Butik Paletti vill inspirera till, och sprida kunskap om en hållbar livsstil och en medveten konsumtion genom modern tillverkningsteknik och hållbara materialval. De samarbetar med andra butiker och restauranger/entreprenörer genom spännande event som temadagar eller modeshower. Deras motto är ”tillsammans blir vi starka”.

vallåsens

Vallåsens Värdshus, Laholm

Vallåsens Värdshus är ett vandrarhem med restaurang som har öppet året runt. Verksamheten drivs av systrarna Mimmi och Moa. Deras största säsong är bröllopssäsongen som sträcker sig från maj-oktober i princip alla helger. Värdshuset huserar även Yogaretreats, cykelklubbar och tar emot många besökare med stor betoning på friluftsliv. Under vinterhalvåret är det skidsäsong som gäller. Mimmi och Moa är måna om att maten som serveras i restaurangen kommer från lokala producenter. Skottorps Mejeri är ett exempel och de serverar mycket lokalfångat som vilt & fisk. De strävar även efter en hållbar drift, t ex byter de inte lakan och handdukar varje dag pg a klimatpåverkan. Värdshuset är även engagerade i att driva fram ett samarbete med kommun och Landsting för att kartlägga cykelleder med info och kartor runt om i Laholms kommun.

ENTREPRENÖRIELL FÖRENING

Kriterier:

·        är nytänkande i föreningsarbetet

·        samverkar aktivt med andra

·        bidrar till bygdeutveckling

·        ökar bygdens attraktivitet

asige

Asige hembygdsförening, Falkenberg

Asige hembygdsförening är belägen i en gammal halländsk kulturbygd och har genom åren haft en hög medlemsanslutning. Förutom de traditionella arbetsområdena som dokumentation av bygdens historia, uppbyggnaden av ett lokalt historiskt arkiv och löpande underhåll- har de på senare år kraftsamlat resurser för att hitta löpande intäkter, skapa nya samarbetsformer och öka andelen ungdomar i verksamheten. Sommaren 2018 genomfördes fem föreställningar av skådespelet Hagbard och Signe vid fornminnet Hagbards Galge i Asige. ”Projektet- där vi initialt fick en kraftfull hävstång av EU-medel via LLUH – utgör ett exempel på hur vi långsiktigt söker skapa en bas av sund självfinansiering för ett projekt med stort värde för vår bygd.” Projektet sålde slut sina 1325 biljetter långt innan premiären och genererade en väsentlig intäkt till föreningen. Av byns 327 vuxna invånare (inom den gamla sockengränsen) var 79 stycken engagerade på eller bakom scenen.

 

ibkpuma

IBK Puma, Laholm

Ibk Puma är en innebandyförening i Laholms kommun som startade med tre vänners initativ att låna idrottshallen av sin idrottslärare efter skoltid. Intresset och gruppen växte och idag har föreningen nästan 200 medlemmar. Föreningen har ett åldersspann mellan 5 och 95 år och arrangerar ofta både seniormatcher och ungdomsmatcher. För att hitta intäkter har de sedan länge slopat allt som lotterier, bingolotter, försäljning av div saker, loppisar mm. för att satsa på nöjesevenemang. IBK Puma arrangerar tex danskvällar två gånger om året med Sveriges absolut största dansband på scenen, och de återkommande och mäkta populära Kafferepen som är en satsning på underhållning för publikåldern 55+. Ett evenemang som blivit månadens höjdpunkt för många och som bidrar till att öka samhörigheten och gemenskapen hos ortens seniorer. Ibk Puma har valt att behålla sin bas i Våxtorp trots att de är den enda innebandyföreningen i Laholm.

destination simlångsdalen

Destination Simlångsdalen, Halmstad

Destination Simlångsdalen är en förening direkt riktad mot besöksnäringen i området. Föreningen skapades på initiativ av 7-10 entreprenörer I Simlångsdalen med omnejd. Målet är att få fler besökare till landsbygden och Hallands inland. Destination Simlångsdalen tar fram broschyrer om traktens attraktiviteter och samarbetar med många små och aktiva entreprenörer i och runt bygden. Med i sitt nätverk har de tex Paulson Paleo med Yoga och surkålskurser,  Vinnalt Event med skogsbad som stresshantering, Breared Brewery med eget öl bara för Simlångsdalen och Vargaslätten med sin botaniska trädgård och amfiteater . Till byn har de bidragit med att det nu finns ett nytt industriområde, en fin väggmålning och en aktivitetsplats för alla.  Destination Simlångsdalen vill knyta ihop nytänk med landsbygd och svensk kultur för att ge besökaren en upplevelse av Sverige. De arbetar även hela året med att planera och genomföra höst och jul- marknader som lockar mellan 3000- 4000 besökare.

ATTITYD

Kriterier:

·        förändrar attityden till landsbygden på ett positivt sätt

·        visar på möjligheterna som landsbygden erbjuder

annalinton

Anna Linton, Varberg

Anna Linton är trebarnsmamman och landsbygdsentreprenören från Sibbarp som engagerar sig aktivt i att sprida kärlek till smultronställen på landsbygden över sociala medier. Hon arrangerar events och skapar koncept som kopplas till möjligheterna som Hallands landsbygd erbjuder. Bland annat driver hon det populära instagramkontot ”Roadtrip i Sverige”, är medarrangör av ”Farmers Market” på Strömma Farmlodge och arrangerar kostnadsfria mötesrum före kompetensutveckling via nätet ”Laja breakfast Club” där människor som driver framåt av egen kraft och som har för vana att göra allt själv får både kunskap och kontakter. Med dagens teknik och sociala medier menar hon att man har alla möjligheter i världen att göra sin grej och förverkliga sina drömmar på landsbygden.  Hon kämpar aktivt med att förändra attityden och skapa möten mellan människor i stan och näringsverksamheter på landet. ”Vi behöver varandra”.

christian dahlqvist

Christian Dahlqvist, Falkenberg

Christian Dahlqvist från Sundhult är elektroingenjören som valt att engagera sig lokalt och sprida en positiv syn av att bo och verka på landsbygden genom ett aktivt näringsliv. Hemifrån Sundhult har han studerat vid både MIT i Boston och North Western University i Chicago. Tillsammans med sin fru driver han ett regenerativt lantbruk, som innebär att de imiterar de ekologiska systemen för att få effektiv och bra matproduktion som samtidigt binder kol i marken.  Christian är en av initiativtagarna till Solskensfarmarna- ett kooperativt företag (ekonomisk förening) av grannar som driver B&B och äger highland cattles ihop. Köttet säljer de i gårdsbutiken och i olika lokala REKO-ringar. Christian är även en eldsjäl i fiberföreningen- ett företag som samägs med alla i bygden. De installerar fibernät och håller sig uppkopplade mot omvärlden, men pengarna stannar i bygden istället för att gå ut till de stora företagen.

camillasten

Camilla Sten, Kungsbacka

Tillsammans med sin bror Johan Sten driver Camilla en liten ekologisk gård, Hamra Gård i Åsa. På Gården har de utegrisar av rasen Duroc och Ryafår, spannmålsodlingar, vallar och förädling och gårdsförsäljning. I gårdsbutiken säljs kött och chark från gårdens djur men även ullgarn, fällar, plädar och hantverk från den egna ullen.
Visionen är att släktgården skall leva vidare, drivkraften är att leva av det naturen ger och tillfredsställelsen är att ansvara för varje led i produktionskedjan. Camilla tycker att det är viktigt att förmedla kunskapen om jorden, djuren och kretsloppet på ett enkelt och verklighetsförankrat sätt. Därför har de bl a guidade visningar på gården på somrarna. ”Genom att bidra till att täppa till kunskapsglappet mellan stad och land och förmedla det vi på landbygden egentligen gör och vad vi kan, kan vi också förändra attityden till landet och visa allt det som landet ger.”

UNG

Kriterier:

·        samverkar aktivt med andra

·        vågar att tänka nytt

·        bidrar till bygdeutveckling

·        är mellan 16 och 30 år gammal

Izze

Izabelle Norén, Hylte

Izze är frontfiguren i Indiepopgruppen Nü Fiona och studerar just nu Världsmusik på Stensunds fokhögskola utanför Trosa. Efter många år som gatumusikant i olika delar av världen landade hon i Unnaryd där hon nu är en aktiv eldsjäl i kulturlivet. När hon inte spelar musik så arrangerar hon konserter, frilansar som ljudtekniker och engagerar sig i Popkollo- ett musikläger för tjejer och transpersoner som arbetar för en jämställd musikbransch. Izze jobbar även aktivt med att koppla samman byar på landsbygden, för att skapa en större gemenskap och vidga nätverken. Just nu manifesterar det sig i ett samarbete mellan Unnaryd och Uddebo- ett koncept som kallas Samklang mellan byarna. För Izze är drivkraften att utmana normer. Hon är stolt över att få representera HBTQI- rörelsen med ett ansikte som också är en fröken, ljudtekniker, musiker, pianist i kören, cyklist.. ”ja, bara en helt vanlig levande individ.”

sofia warefeldt

Sofia Warefeldt, Varberg

Sofia sitter som ordförande i LRF Ungdom i Halland. Hon har vart engagerad i kampanjen ”Mot byggnation på åkermark” i Falkenberg där man tycker att åkermarken bör användas till brukande och inte till nya bostäder. Hon jobbade tidigare inom ett projekt som hette "Jobba grönt" där hon åkte ut och träffade mellan- högstadie och gymnasieungdomar. En slags folkbildning i matproduktion och hur det är att jobba i de gröna näringarna. Sofia vill visa på både svårigheter och möjligheter med att verka på landsbygden och vill att alla- oavsett man bor i staden eller på landet vet var produktionen kommer ifrån. Sofia tycker det är viktigt att våga delta i debatter och göra sin röst hörd. ”När vi står upp för vad vi tycker så inspirerar vi andra att också stå upp för vad de tror på. Det är ju vi unga som ska driva landsbygden vidare. ” 

nielsens

Nielsens Bageri & Konditori, Hylte

Nielsens i Torup drivs och ägs av Amanda och Hampus Nielsen. Efter att ha drivit eget catering-företag hemifrån det dåvarande hemmet i Reftele beslutade paret att flytta till Torup för att där starta eget. Idag driver de bageri och konditori tillsammans där de ständigt strävar efter ett så litet svinn som möjligt. Det som inte säljs skänks till nattcaféet i Halmstad. Hampus och Amanda bakar allting själva, arbetar helst med lokala råvaror och är inte rädda för att hoppa på nya idéer. Att blanda kreativitet och nyfikenhet med det klassiska bageri-tänket är Amandas passion. Målet är att folk inte ska behöva ta sig till stan för att få uppleva de senaste trenderna inom konditori-världen. Caféet har två fastanställda biträden älskar hur företagarna i bygden hjälper varandra genom att tipsa om och skicka kunder till varandra. ”För en levande bygd behövs vi alla!”

 

HUR FUNGERAR DET?

Under vintern har vem som helst kunnat vara med och nominera  Landsbyggare. Nomineringsprocessen är nu stängd och det har utsetts tre finalister i varje kategori: entreprenör, entreprenöriell förening, attityd och ung. Det är styrelsen för Lokalt Ledd Utveckling Halland, den så kallade LAG-gruppen, som är jury och röstar fram vinnarna som presenteras i höst.