Namnlöst-6

 

 

Årets Unga Landsbyggare & Årets Landsbyggare

 

 

DSC06936

Årets Unga Landsbyggare och Årets Landsbyggare

Priset för Årets Unga Landsbyggare och Årets Landsbyggare delas ut till dem som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Halland och visat på en positiv bild av entreprenörskapsklimatet.

 

Vi vill hylla entreprenörerna, eldsjälarna och entusiasterna som ser möjligheterna, som inspirerar andra att välja ett liv på landsbygden, som vågar sina drömmar och formar platsen de lever och arbetar på. 

 

NOMINERINGSPROCESSEN ÄR AVSLUTAD!

I ca en månad har vem som helst kunnat nominera landsbyggare som dem tycker gör ett grymt jobb och förtjänar extra uppskattning. Den 5 februari avslutades nomineringsprocessen och tre finalister i varje kategori valdes ut. Det är styrelsen för Lokalt Ledd Utveckling Halland (LAG) som är jury och röstar fram finalisterna och slutligen vinnarna som sedan presenterades under Landsbyggaremiddagen den 4 maj. 

 

FINALISTER 

Årets unga landsbyggare - ENTREPRENÖR

Kriterier: är mellan 16 och 30 år - är nytänkande i sitt entreprenörskap – samverkar aktivt med andra – driver en hållbar verksamhet – är en god förebild för andra entreprenörer – skapar jobb

 

Alexander Sudow

 

Alexander Südow - Südows Entreprenadteknik

Redan som 16-åring startade Alexander företag, han drev sin egen pepparrotsodling och arbetade med jordbruk runt om i Kungsbacka kommun. Alexander är nu 26 år och driver sedan några år tillbaka Südows entreprenadteknik i Vallda där han är uppväxt. Verksamheten utvecklas hela tiden och idag har Alexander tre anställda. Han har under åren byggt ett starkt samarbete med närliggande åkerier, leverantör och andra företag inom entreprenadverksamhet. Alexander har ett stort fokus på kundens behov, kvalité och hållbara lösningar över tid. Professionalism och framåtanda står i fokus vilket genomsyrar hela verksamheten!

Emelie Johansson

 

Emelie Johansson - Lyckornas Hälsa

Den passionerade entreprenören Emelie driver Lyckornas Hälsa i Knäred, hon erbjuder massagebehandlingar och yogaklasser för att hjälpa människor till återhämtning. Emelie har väckt liv i en lokal som tidigare mestadels stått tom. Hon arbetar tätt ihop med andra egenföretagare på Friskvårdshuset och tillsammans hjälper och kompletterar dom varandra. Hon är också en god förebild när det gäller hållbarhet, hon förespråkar lokala produkter och handlar det mesta på second hand. Glädje och kreativitet är två viktiga pelare i Emelies entreprenörskap, hon inspirerar andra att driva företag på ett hälsosamt och hållbart sätt!

 

Hannes Viklund
 

Hannes Viklund - Steninge Snickeri  

Hannes startade Steninge Snickeri som 21-åring. Företaget sysslar med finsnickeri, byggnadsvård och fönsterrenovering. Idag är han 26 år och har lyckats bygga upp ett stabilt företag med tre anställda. Hannes brinner för hållbarhet och detta genomsyrar hela verksamheten, tillverkningen sker efter gamla beprövade metoder, med högkvalitativt virke och linoljefärg vilket gör det lätt att underhålla eller renovera. Hannes är inte rädd för att misslyckas, han tänker utanför boxen och går in helhjärtat i det han gör, en sann förebild för andra entreprenörer!

 

Årets unga landsbyggare - ELDSJÄL

Kriterier: är mellan 16 och 30 år - är nytänkande i föreningsarbetet – samverkar aktivt med andra – bidrar till bygdeutveckling – ökar bygdens attraktivitet

 

Julia Bengtsson

 

Julia Bengtsson - LRF Ungdomen Halland

Julia är styrelseledamot i LRF Hylte och förtroendevald i LRF Ungdomen Halland. Hon valdes till vice ordförande redan under sitt första år i LRF Ungdomen Halland. Hon har visat framfötterna och blivit en frisk fläkt i föreningen. Genom sitt nytänkande och sin kreativitet har hon gett upphov till en rad innovativa aktiviteter. Julias förmåga att samverka med andra är en av hennes främsta styrkor. Hon har framstående ledarskapsförmåga och skapar en inkluderande atmosfär. Utöver sitt engagemang inom föreningslivet har Julia även spelat en nyckelroll i att främja bygdeutveckling, hon brinner för den halländska landsbygden och svenskt lantbruk vilket genomsyrar allt hon gör! 

Lina Olsen

 

Lina Olsen - IBK Puma

Lina är aktiv i innebandyföreningen IBK Puma i Våxtorp. Hon har tidigare suttit som ordförande, vart ungdomstränare, delaktig i ungdomskommittén samt spelat i damlaget och vart med i klubbens motionslag. Hon är en sann eldsjäl som alltid vart engagerad och driven i olika projekt vilka har betytt mycket för klubben och för orten. Tillsammans med övriga i styrelsen bidrar hon till att byns ungdomar kan utöva sitt fritidsintresse, fler föreningar som erbjuder olika fritidsaktiviteter ökar också bygdens attraktivitet. Genom flexibilitet, kreativitet och ett brinnande engagemang för klubben är Lina med och driver föreningen framåt!

 

Maria Bengtsson
 

Maria Bengtsson - Sibbarps 4H

Sedan Maria var nio år gammal har hon vart aktiv i 4H, idag är hon 18 år och ordförande i Sibbarps 4H där hon tillsammans med styrelsen utvecklar verksamheten på ett imponerande sätt. Marias engagemang bidrar till en trygg plats där unga kan delta i fritidsaktiviteter, lära sig saker och träffa nya vänner vilket uppskattas av många i bygden. Genom samverkan med andra 4H-gårdar kan klubbens medlemmar också delta i gemensamma läger och aktiviteter. Maria är även engagerad i Hallands 4H och deltar i flera kommittéer och grupper. Hon är en förebild för andra ungdomar både inom 4H-rörelsen och utanför!

 

Årets unga landsbyggare - ATTITYD

Kriterier: är mellan 16 och 30 år - förändrar attityden till landsbygden på ett positivt sätt – visar på möjligheterna som landsbygden erbjuder

 

Ebba Olsson

 

Ebba Olsson

Ebba driver sitt företag Ebbas Gröna hemma på gården i Bastena där hon har kurser inom floristik och kreativitet, säsongsbutik, småskalig odling och djurhållning. Hon arrangerar även skördemarknad och julmarknad. Ebba är en frisk fläkt med stora ambitioner som bryr sig om landsbygden och alla andra företag i och kring Våxtorp. Ebbas engagemang, kreativitet och vilja att samarbeta skapar en attraktiv plats som blomstrar. Ebba är full av idéer, hon ser möjligheterna och är inte rädd för att följa sina drömmar!

Emilia Lec-Alsén

 

Emilia Lec-Alsén

Emilia har många bollar i luften, hon driver sin hundtrimverksamhet, är fantacy-författare och bokbindare. Emilia vågar tänka nytt, hon brinner för fantasy och vägrar låta normen bestämma. Hon har alltid bott på landsbygden och har sina rötter i och omkring Hishult. Hennes brinnande kärlek för Hishult speglas i hennes böcker, hon hänvisar till de vackra omgivningarna runtomkring, gemenskapen och lugnet som byn erbjuder. Genom sina böcker bidrar Emilia till bygdens attraktivitet och hon inspirerar andra att vilja skapa ett liv på landsbygden!

 

Linn Persson
 

Linn Persson

Redan som ung fick Linn förståelse för landsbygdens kraft och engagemang när byskolan i Ysby, där hon är uppväxt, hotades av nedläggning. Hon fick därmed tidigt lära sig vad som krävs i form av engagemang, attityd och samverkan för att utveckla landsbygden. Idag är Linn 26 år och arbetar som destinationskoordinator i Laholm och engagerar sig ideellt i Hela Sverige ska leva Halland. Genom sitt yrkesmässiga och ideella engagemang arbetar Linn dagligen för att fler ska upptäcka vad landsbygden har att erbjuda, hela tiden med ett positivt driv och en smittande attityd.

 

Årets landsbyggare - ENTREPRENÖR

Kriterier: är nytänkande i sitt entreprenörskap – samverkar aktivt med andra – driver en hållbar verksamhet – är en god förebild för andra entreprenörer – skapar jobb

 

Anders Andersson

 

Anders Andersson - El-Andersson

Sedan Anders tagit över familjeföretaget El-Andersson i Vessigebro har han utvecklat verksamheten mångdubbelt. Företaget kompletterar med nya inriktningar inom elbranschen och andra verksamheter har förvärvats vilket lett till fler arbetstillfällen. El-Andersson har fler ben att stå på och är en attraktiv arbetsgivare för många. Anders driver en hållbar verksamhet, han är med och energieffektiviserar landet och bidrar till fungerande vatten och avloppsanläggningar. Han vårdar sina relationer, han ser samverkan istället för konkurrens och delar med sig av sina erfarenheter. Anders ser inte hinder utan bara möjligheter vilket speglas i allt han tar sig an! 

Carolina, Pelle och Lars Erik Nilsson

 

Carolina Petersén, Pelle Nilsson och Lars-Erik Nilsson - Stora Berg 

Carolina, Pelle och Lars-Erik har under senaste åren drivit destinationen Stora Berg framåt i en rasande fart. Gården uppe på berget i Getinge är inte bara en populär samlingsplats på sommaren utan även under vinterhalvåret. Förra året renoverades och vinteranpassades en del av ladan som nu används till bland annat konferens och bröllop men även restaurang under kvällarna. Det undgår ingen att Stora Berg andas hållbarhet. På gården används mycket som odlas själv samt ekologiska och lokala produkter. Carolina, Pelle och Lars-Erik vågar tänka nytt och har därför skapat en unik destination på Hallands landsbygd!

Erik Hellberg
 

Erik Hellberg - Pålsonplåt

Erik är en sann entreprenör med många strängar på sin lyra. Bland annat leder han familjeföretaget Pålsonplåt inom ventilation och plåtslageri. Tillsammans med sin fru My driver han också Västerhavsgym i Bua. Gymmet startade han då det saknades ett lokalt gym i bygden och det är till stor glädje för många. Som en ny nisch har han också engagerat sig i projekt för fler hyreslägenheter på landsbygden, vilket gör att fler unga kan bo kvar. Erik samverkar också aktivt med andra företagare genom sitt ordförandeskap i Värö-Veddige företagarförening. Erik är en engagerad och nytänkande entreprenör med stort hjärta för sin bygd!  

 

Årets landsbyggare - ELDSJÄL

Kriterier: är nytänkande i föreningsarbetet – samverkar aktivt med andra – bidrar till bygdeutveckling – ökar bygdens attraktivitet

 

Peter van den Brink

 

Peter van den Brink - IF Rigor

Genom sitt engagemang i föreningen IF Rigor har Peter på ett enastående sett drivit utvecklingen på Rigortorpet framåt, mötesplatsen i skogarna utanför Kungsbacka som besöks av 10 000-tals människor varje år. Här samlas även många för större tillställningar vilket är ett tydligt exempel på att föreningen bidrar till bygdens gemenskap. Peter har tidigare vart vice ordförande i föreningen och har under åren tillsammans med styrelsen i synnerhet bidragit till bygdens attraktivitet. Förutom alla idrotter som föreningen bedriver arrangeras även aktiviteter som loppis, dagläger och discogolf. En aktiv förening som gör Halland rikare!

Lena Johansson

 

Lena Johansson - Grimeton Hembygdsförening

Sedan Lena flyttade till Halland och Grimeton har hon varit en ideell urkraft som skapat och genomfört mängder med uppskattade evenemang och aktiviteter. Hon är engagerad i flera föreningar och dessutom ordförande i några av dem. Under de senaste 15 åren har hon framför allt vart aktiv i Grimetons Hembygdsförening där hon gjort ett otroligt arbete. Genom sitt engagemang har hon ökat attraktiviteten för Grimeton med omnejd, hon har också vart en bidragande faktor till att sätta Grimeton på kartan. Hennes driv och entusiasm är ett föredöme för kommande generationer!

 

Ulrika Bengtsson
 

Ulrika Bengtsson - Ullareds IK

Ulrika är aktiv i en rad olika föreningar i Ullared. Mycket tid läggs i Ullareds IK där Ulrika är ordförande. Hon är lagledare i damlaget, domartillsättare och ungdomsansvarig i klubben. Ulrika jobbar hela tiden för att utveckla föreningen och idrottsplatsen Hedevi och för att alla ska känna sig välkomna. En viktig del i föreningens arbete är inkludering, aktiviteterna som föreningen erbjuder sträcker sig från knattefotboll till gåfotboll för äldre. Sedan 90-talet har Ulrika även vart en stor ideell kraft i Ullareds Slalomklubb. Genom sitt otroliga engagemang ser Ulrika till att föreningslivet i Ullared blomstrar, att orten utvecklas och att Ullared blir en attraktiv plats för invånare att trivas och bo i.

 

 

Årets landsbyggare - ATTITYD

Kriterier: förändrar attityden till landsbygden på ett positivt sätt – visar på möjligheterna som landsbygden erbjuder

 

Andreas och Pia Andersson

 

Andreas och Pia Andersson

Andreas och Pia har många bollar i luften. Från gården i Gödestad driver de ett flertal verksamheter som kran- och transport, växtodling, brodyr och tryck. I sitt senaste projekt har de byggt nio nya lägenheter. De har velat skapa en alternativ boendeform för de som vill bo på landsbygden men kanske inte har möjlighet att äga ett eget hus eller en egen gård. Förverkligandet var dock inte enkelt med krav på bland annat en hållbar vatten- och avloppslösning. Med envishet, engagemang och en stark tro på sin idé kunde lägenheterna till slut färdigställas. Detta är ett lysande exempel på hur lokala entreprenörer kan göra stor skillnad i sin bygd.

Annika Fritzén

 

Annika Fritzén 

Efter att ha bott i Göteborg i flera år längtade Annika bort från storstaden, hon ville till landsbygden och flyttlasset gick till Älvsered. Väl där började Annika att engagera sig i bygden, idag är hon ordförande i Byalaget i Älvsered och engagerad i ett flertal lokala projekt. Hon var bland annat initiativtagare till Älvseredsdagen som blev en stor succé och lockade över 2000 besökare. Att visa på de möjligheter som landsbygden erbjuder, att synliggöra landsbygden och sälja in aktiviteter har varit ledord för Annika. Genom sitt engagemang har hon bidragit till en aktiv by där människor vill leva, bo och trivs!

 

Marina Evertsson
 

Marina Evertsson

Med stort mod, målmedvetenhet och kärlek har Marina byggt upp två fantastiska verksamheter på Hallands landsbygd som lockar människor från hela landet. Allt började för 12 år sedan när Marina tog sig an Strömma kvarn som idag är Strömma Farmloge. När andra såg en ödegård med fallfärdiga hus, såg Marina en vacker plats med oändliga möjligheter. Hon har skapat en oas full med liv och rörelse. Marina såg även möjligheterna i ett gammalt hus mitt i Tvååker som hon renoverat och förvandlat till en populär mötesplats, Sonjas Veranda. Marina är en sann landsbygdsambassadör! 

 

Följ Unga Landsbyggare på sociala medier