Landsbyggaredagen 2022

 

Datum: 14 maj

Plats: Rönnås lada, Tvååker

 

 

 

Lördagen den 14 maj arrangerades Landsbyggaredagen för andra gången i Halland, denna gången med fokus på unga. Det blev en härlig kväll där vi träffades för att inspireras, umgås, äta middag och fira Hallands unga landsbyggare tillsammans.

 

FÖR VEM: alla unga (18-30 år) entreprenörer, föreningar eller andra personer som verkar på Hallands landsbygd och som bidrar till att landsbygden lever - Landsbyggare. Landsbyggaredagen är även till för er som verkar i staden men som drömmer om att ta steget och bli en landsbyggare.

 

PRIS: gratis!

 

 

Landsbyggaredagen bjöd på inspiration, glädje och gemenskap!

Vi vill tacka alla fantastiska unga landsbyggare, partners, talare och anhöriga som var på plats på Rönnås lada och förgyllde kvällen. Ett extra tack till våra sponsorer LRF Halland, Varbergs Sparbank, Falkenbergs Sparbank, Sparbanken Boken, Företagarna Varberg, Hallands Matgille, CE Produkter och Centerpartiet Varberg!  

DSC06182

Rönnås lada i TVååker

DSC06226

Tore Holmefalk hälsade alla välkomna

DSC06450

Kvällens moderator Casandra Hallberg

Under lördagseftermiddagen fylldes Rönnås lada med förväntansfulla gäster, alla välkomnades med en fördrink och vid halv fyra var det dags för invigning och inspirationsföreläsning uppe på loftet. Tore Holmefalk, ordförande i Lokalt Ledd Utveckling Hallands styrelse, hälsade alla välkomna och lämnade sedan över till kvällens moderator Casandra Hallberg. Casandra är själv en ung landsbyggare som driver eget företag i Laholm. Under kvällen var det hennes uppgift att driva programmet framåt vilket hon gjorde med bravur. Hon presenterade kvällens inspirationsföreläsare Felicia Garellick som kom upp på scen, Felicia driver Vilgot surdegsbageri i Våxtorp.

Casandra bild 1
DSC04932

Kvällens inspirationsföreläsare Felicia Garellick

DSC06247

Unga landsbyggaren Felicia bjöd på en inspirerande och energifylld föreläsning där hon bland annat berättade om hur hon startade sitt bageri utan någon som helst erfarenhet och om hur hon vågade satsa på sin dröm.

 

DSC06489

Landsbyggaremässa, föreläsning och speedating

Nästa programpunkt var landsbyggaremässan. Alla samlades i den stora ladugården där ett helt gäng unga entreprenörer och kvällens sponsorer ställde ut. Stämningen var på topp, gästerna minglade och deltog i olika roliga aktiviteter som utställarna hade förberett. Hos George Larsson som driver TPF-service AB fick gästerna gissa namnet på olika verktyg, Harald Nord som driver Kalendebolet musteri bjöd på äppelmust och hos Stephanie Johansson, vinnare av Hela Sverige bakar och ägare av Fika by Steph, fick gästerna gissa mjölsort genom att titta och smaka på bröd.

DSC06279

Harald Nord driver Kalendebolet Musteri

Stephanie

Stephanie Johansson är ägare av Fika by Steph

George

George Larsson driver TPF-Service AB

DSC06316

Felicia Garellick driver Vilgots surdegsbageri

DSC06484

Linn Demme driver Lilla ladan i Frillesås

DSC06335
DSC06290

Sofia Warefelt har tillsammans med Emma Svensson fått projektsöd från Unga landsbyggare för sitt projekt Ekodahlior

DSC06355

Thilde Björk driver Axtorna Ponnystall

Efter en stund välkomnades Theresia Sandahl upp på scenen för att hålla en presentation. Theresia bor på en hästgård i Slöinge och driver företag inom grafisk formgivning, fotograf content creator. Sedan 2020 har hon dessutom varit en del av Landsbygdsdröm som hittar, räddar och förmedlar tomma hus på landet. Theresia pratade bland annat om hur Landsbygdsdröm ändrar attityden till landsbygden som en plats för drömmar och möjligheter.

 

DSC06361

Theresia Sandahl höll en presentation

DSC06438

Under mässan hade Casandra även speedating med utställarna. Utställarna fick bland annat svara på frågor om sitt företag och om hur det är att vara ung entreprenör på landsbygden i Halland. Mässan avslutades med att före detta landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) bjöds upp på scen och höll ett tal.

DSC06332
DSC06503

Jennie Nilsson och Marion Eckardt

DSC06505
DSC06353
DSC06541
DSC06584

Speedating med Louise Jacobsson som driver Bergåsa B&B

DSC06600

Speedating med Joakim Dannegren från LRF Halland

Jennie

Jennie Nilsson höll tal

Middag med tre-rätters, underhållning och prisutdelning

Efter mässan var det dags för middag i ladan! Gästerna blev bjudna på fördrink, minglade och letade efter sin plats. Borden var smyckade med vackra dukar, doftande blommor och vackert porslin. När alla hade hittat sin plats berättade Casandra om den digitala kampanjen som gjorts genom Unga landsbyggare. Den digitala kampanjen består av fyra filmer som porträtterar fyra olika unga landsbyggare från Halland. Alla filmer visades under middagen för att inspirera och visa det driv som finns på Hallands landsbygd. Se alla filmer HÄR!

 

 

DSC06199
DSC06194
DSC06170
DSC06620
DSC06616

Helene Andersson, Regionråd i Region Halland (C), höll ett tal och drog sedan igång middagen. Det bjöds på tre-rätters med närodlad och ekologisk mat.

DSC06645

Helene Andersson höll tal och drog igång middagen

Årets unga landsbyggare korades!

Mellan rätterna presenterades vinnarna av Årets unga landsbyggare i tre kategorier, ENTREPRENÖR, ELDSJÄL och ATTITYD. Dagens inspirationsföreläsare Felicia Garellick vann priset Årets unga landsbyggare – ENTREPRENÖR. Prisutdelare var Marie Torstensson, egenföretagare och ledamot i Lokalt Ledd Utveckling Hallands styrelse. Vilma Larsson som är ungdomsledare och ordförande i Vallberga Gymnastikförening vann priset Årets unga landsbyggare – ELDSJÄL. Prisutdelare var Sandra Hidgård, distriktsidrottschef på RF-SISU Halland och ledamot i Lokalt Ledd Utveckling Hallands styrelse. Priset för Årets unga landsbyggare – ATTITYD gick till Theresia Sandahl. Marion Eckardt, verksamhetsledare på Lokalt Ledd Utveckling Halland, delade ut priset till Theresia. Alla fick blommor, diplom och var sin handgjord skål från Verkstan med stämpel i botten. Skålen var fylld med godsaker från Sikta stenugnsbageri. Läs mer om alla finalister och allas motiveringar HÄR!

 

DSC06936

Felicia Garellick, Theresia Sandahl och Vilma Larsson vann pris

Felicia
DSC06713
Thereseia

Under middagen fick gästerna även njuta av skönsång från unga sångerskan Hanna Rafstedt som kommer från Laxvik utanför Halmstad. Hanna sjöng Dont start now - Dua Lipa, Set fire to the rain – Adele, Always remeber us this way- Lady Gaga och avslutade med sin egna låt Cross the line.

DSC06682
DSC06659

Hanna Rafstedt stod för skönsång

Marion Eckardt avslutade kvällen och middagen med ett fint tacktal till alla som var på plats.

DSC06901

Kunde du inte vara på plats under Landsbyggaredagen?

Då finns det chans att se hela filmen från evenemanget här (film kommer)!

Stort tack till våra sponsorer!

Sponsorer med Centerpartiet