I helgen var det full aktivitet både i Hylte och Falkenberg kommun och inte mindre än fyra LEADER-projekt var inblandande, både projekt från denna programperioden men även från förra!

 

I Hylte kommun var det återigen dags för Tågdagarna i Landeryd där besökare hade chansen att åka ångloksdrivna tåg, rälsbussar, besöka marknader, äta och dricka gott och mycket mer. Landeryds Järnvägsmuseum arrangerade den 9:e upplagan av evenemanget som en gång började som ett LEADER-projekt och nu har utvecklats till ett välbesökt, årligen återkommande evenemang!

 

 

Den 7-8 september bjöd på sol och fullt med glada människor som hade tagit sig till Landeryd med omnejd för att vara med på en riktig folkfest. Redan på lördag morgon flockades ivriga besökare på stationen i Landeryd för att få se och åka med de ångloksdrivna tågen. Många var också intresserade av att lyssna på bland annat Per-Yngve Bengtsson, ordförande i Landeryds Järnvägsmuseum, som invigde de nygamla stationshuset. Byggnaden har under sommaren genomgått en omfattande renovering för att återfå sitt utseende från 1940-talet. Arrangörerna uppskattar att det var minst 10 000 besökare på plats vilket är en ökning från förra året!

 

 

Under Tågdagarna hölls även årets upplaga av Sommarfesten samt OS-kvalet i den nya skateparken. Arrangörerna för de olika evenemangen hade gått samman för att göra helgen till en av årets största folkfester i Hylte och dem lyckades verkligen!

 

 

Skateparken som med hjälp av stöd från bland annat Lokalt Ledd Utveckling stod färdig i augusti i år, Hylte skateparkförening som kämpat för en park sedan 2016 kunde därför både inviga parken och arrangera säsongsavslutningen av Betongcuppen den 7 september. Den nationella tävlingen turnerar mellan betongparker i olika svenska städer där landets bästa skejtare denna gången gör upp i OS-kval inför OS i Tokyo. Det första kvalet var i Värnamo och del två i Hylte.

 

 

Evenemanget lockade skateboardåkare från hela Sverige, men även från Polen, som fick njuta av den nya skejtparken i centrala Hyltebruk. Några av vinnarna var trettonåriga Hampus Winberg från Varberg som tog hem segern i Junior street, Emma Lindgren från Malmö vann tjej street och Oskar Anderberg från Malmö knep segern i Senior street!

 

 

Även i Falkenberg lös solen och bjöd på händelserika dagar. Evenemanget Falkenbergs matdagar blev en riktig matfest med en härlig mix av underhållning, inspiration, njutning och gemenskap. Runt 20 000 glada besökare var på plats under fredagen och lördagen! Lokala kockar bjöd även på fantastiska smakupplevelser med lokala råvaror. En av dessa var Landsbyggaren Lisa Lemke som driver Prostens Pizza, många besökare samlades för att få en smakbit av hennes berömda pizzor. 2016 var Lokalt Ledd Utveckling Halland med i uppstarten av arrangemanget som då var ett LEADER-projekt, sedan dess lockar Falkenbergs matdagar flera hundra besökare varje år!

 

 

En nyhet för i år var att besökarna kunde uppleva matfestens alla aktiviteter på bildskärmar som var placerade runt omkring i området. Detta tack vare finansiering av Lokalt Ledd Utveckling Halland och LEADER-projektet Producenten – matens hjältar. På bildskärmarna visades även filmer på matproducenter från Halland för att lyfta lokala råvaror och producenter som matens hjältar och öka medvetenheten hos besökarna att handla lokalt. Detta gjorde att många av besökarna på plats handlade råvaror med sig hem i större utsträckning än tidigare och försäljningarna slog rekord, många sålde till och med slut.

 

Nästa år hoppas vi på en lika fantastisk helg med återkommande evenemang och lokal initiativ som gör Halland rikare!

 

Kommentera