FAKTA
Kommun: Laholm
Projektstöd från Ung i Halland: 25 092 kr
Vad handlar projektet om?
I Våxtorp vill man att fler ska få chansen att testa på folkrace. Därför kommer det finnas specifika tillfällen under 2019 för ungdomar i åldern 15-18 år att få testa på.
Ungdomarna som står bakom idén är två tjejer som går i 9:an på Våxtorpskolan. De vill framför allt att fler tjejer ska få testa på folkrace just för att sporten är väldigt dominerad av män. De kommer därför att ha prova-på tillfällen som bara är för tjejer så att det ska vara lättar att komma dit. Tjejerna har fått pengar från Ung i Halland för att köpa in utrustning som passar och bara kommer användas av tjejer. De hoppas på det viset att fler ska vilja fortsätta köra folkrace i fall att det finns en tydlig tjejgrupp i folkraceföreningen.
Hur har projektet genomförts?
De har planerat, bildat en grupp av motorintresserade tjejer. Marknadsfört projektet genom facebook och genom att sätta upp affisch. De har träffats på fritidsgården i Veinge där de haft flera teorilektioner. Här har de haft genomgång av ordningsföreskrifter. Säkerhetskurs, uppförande på och utanför banan. Gällande säkerhet i bil och på banan, diskuterat mycket vad gäller brandsäkerhet, hur viktigt det är med brandsläckare och hur man använder den, materialval av kläder som är bättre att använda utifall det skulle börja brinna etc. De har även haft teorigenomgång avseende hur man kör en bil och hur en bil fungerar. Vissa av tjejerna har inte kört en bil över huvud taget innan. De har även haft teoretisk praktik, som hur man placerar bilarna på banan (vilket spår etc.). De har köpt in utrustning som är anpassad för tjejer. De har haft flera tillfällen i verkstaden där de lärt sig hur man renoverar upp en folkracebil så att den går att köra. De har lackat bilen. De har gått igenom praktiska saker som hur man fyller på olja och vatten, byter däck etc. De har gått igenom hur man sätter in stolar och bälten i bilen samt annat som man måste ha koll på. I depån har de fått lära oss att köra bil, då de var flera som inte kunde detta tidigare. Vid två tillfällen har de kört på banan.
Vilka resultat har projektet skapat?
- 8 ungdomar har aktivt varit med och deltagit i projektet. Ytterligare 10 tjejer har sedan tagit del av projektet på något sätt.
- Bidragit till att unga i Halland upplever att de har möjlighet att utveckla sina idéer och bidra till LLUH:s övergripande mål i sin direkta omgivning genom att ungdomarna fick genomföra sin idé med hjälp av LLUH.
- Bidrar till ökad social inkludering genom att projektet vände sig till alla men även en specifik målgrupp: tjejer.
- Bidrar till ökad kunskap om jämlikhet, både hos ungdomarna själva och deltagarna i projektet genom att de fick samarbeta tillsammans och genomföra aktiviteterna.
- Öka kompetensutvecklingen hos ungdomar som driver projektet genom att de coachades av ungdomscoachen för Ung i Halland samt av fritidsledarna genom hela projektprocessen.