AVSLUTADE PROJEKT
Dessa projekt har blivit beviljade, genomförda och avslutade.
2021
SOMMARCAFÉ OCH GÅRDSBUTIK PÅ KILAGÅRD
Kilagård inspirerar till att äta mer lokalt och samtidigt samtidigt som de öka förståelsen för ekologisk odling.
TILLBYGGNAD PADELHALL OCH GYM
Ge fler möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid genom aktiviteter som kan tilltala fler, oavsett ålder, kön och fysiska förutsättningar.
ETT ANNAT SÄTT ATT LEVA
Utvecklingen av en hållbar och social boendegemenskap samt näringsverksamhet på landsbygden.
FLAMMABYGGETS GILLE OCH EVENT
En mötesplats för alla åldrar oavsett kulturell bakgrund.
AVE KAFFEROSTERI
Med ett kafferosteri vill AVE kultur AB ge sina kunder en större upplevelse.
COWORKING ULLARED
Skapa en gemensam mötesplats för företagare på Falkenbergs landsbygd, genom ett CoWorking Space i Ullared.
DIGITALA HEMBYGDSVANDRINGAR
Digitalisering av bygders spännande historier så att besökare och turister kan ta del av berättelserna via QR-kod.
BADBRYGGA STRÅVALLA STRAND
Föreningen ska anlägga en brygga tillgänglig för funktionsvarierade. Dessutom skapar bryggan bra förutsättningar för simundervisning och livräddning.
DJÄKNEGÅRDENS HONUNG OCH BIN
Andrea Wallroth driver idag Djäknegårdens honung. Projektet handlar om att utveckla en butik och ett cafe på temat honung.
LADDSTATION FJÄRÅS BRÄCKA
Tillhandahålla en laddstation så att miljövänliga ISA kan vara ute till sjöss en längre tid.
STK GOLIATH UTOMHUSGYM
Medlemmar kan nu träna tyngdlyftning, styrka och funktionell träning utomhus med hjälp av detta ovanliga utegymm.
2020
HEMESTERBUSSEN
Kungsbacka kommun planerar att, tillsammans med ett bussbolag, köra en busstur som gör det möjligt för invånarna att besöka Kungsbackas största natur- och kulturmiljöer.
PROJEKT UTVECKLA OCH TILLGÄNGLIGHETSANPASSA HALMSTAD WAKEPARK
Halmstad Wakeboardklubb har beviljats stöd för att tillgänglighetsanpassa och energi-omställa sin anläggning.
PROJEKT DIGITALISERING AV WOWS ONEGOAL
Det beviljade projektet handlar om att utveckla och digitalisera WOW OneGoal genom att genomföra fler processer samt skapa ett digitalt bibliotek.
ÅLEN I BOLMEN - UNDERSÖKNINGSPROGRAM 2018-2020
Projektets syfte är att ta reda på varför det trots stor årlig utsättning av ålyngel i sjön Bolmen inte blir den produktion av fångad ål som det borde bli.
FISKEBÅT, ÅTGÄRDER FÖR ATT FÖRÄNDRA TILL TVÅMANNABÅT
Projektet innebär att bygga om en enmans fiskebåt till en tvåmans och samtidigt ge möjlighet till att ta med turister.
PROJEKT FÖRSTUDIE CYKELDESTINATION VÅXTORP
Syftet är att studera och analysera förutsättningar, utmaningar och framgångsfaktorer för att utveckla Våxtorp som cykeldestination.
VI LANDSBYGGARE HALLAND
Vi landsbyggare Halland
Vi är drivna entreprenörer, eldsjälar och entusiaster som vågar våra drömmar. Vi kallar oss landsbyggare och tillsammans formar vi platsen vi lever och arbetar på.
Nu bygger vi landet
Covid 19 har ställt allting på ända och Landsbyggaredagen 2020 blev omställd. Det gjorde vi genom initiativet Nu bygger vi Landet!
Årets Landsbyggare 2020
Vem blev Årets Landsbyggare i Halland 2020? Här kan du hitta de nominerade och vilka som van priserna.
Landsbyggardagen 2019
Landsbyggaredagen är till för dem som gör Hallands landsbygd levande, alltså drivna entreprenörer och föreningar - Landsbyggare. Vi vill lyfta dem som har viljan, kompetensen och drivkraften att följa sin dröm.
2019
TOPPLÄGE
Projektet syftar till att öka antal besökare på Världsarvet Grimeton. Det handlar om att tillgängliggöra tidigare icke publika områden.
WOWS ONE GOAL
Women On Wednesday (WOW) har beviljats stöd för att dokumentera och validera WOWs process ”One Goal” för att hitta ett sätt att så effektivt som möjligt få ut icke-arbetande invandrare i jobb.
NÄTVERK FÖR FLYGPLATSER FÖRSTUDIE
Projektet är en förstudie för att undersöka om ett samarbetsprojekt som har till syfte att skapa nätverk för flygplatser är något som Halland kan dra nytta av.
PRODUCENTEN- MATENS HJÄLTAR
Destination Falkenberg AB har beviljades stöd för att ta fram 10 filmer där Lisa Lemke (känd Tv-kock) intervjuar producenter, från Falkenberg och resten av Halland, om deras råvaror och yrkesstolthet.
INTERNATIONELLT SAMARBETE FÖR LOKALA MATRÅVAROR
Projektet är en förstudie för att undersöka intresset för att delta i ett transnationellt samarbete angående lokalt producerad mat med inriktning mot fisk och maritima miljöer.
MER FISK PÅ LAND I HALLAND
Fiskodling har traditionellt sett varit placerad i öppet vatten (älvar, sjöar, hav etc.) men genom ny teknik är det möjligt att placera fisk- och tillhörande grönsaksodlingar var som helst, oberoende av var närmaste stora vattendrag ligger.
STUDIO FOLKHEMMET I UNNARYD
De vill bygga om en befintlig lokal till en samlingslokal för verksamheter som konserter, yoga, skivinspelning och föreläsning mm.
UTVECKLING AV GÅRDSBAGERIET I IDALA
Gårdsbageriet i Idala är ett hantverksbageri med en liten cafédel. Genom det beviljade projektet vill de nu bygga ut för att kunna ta emot större sällskap och arrangera musik- & marknadsevent.
MAT, MÖTEN, MILJÖ- ODLINGSTRÄDGÅRD FÖR LÄRANDE OCH LANDSBYGDSUTVECKLING
Projektet skapa en samlingsplats för både traktens invånare och tillfälliga besökare. Samlingsplatsen kretsar både praktiskt och teoretiskt runt odling, mat och miljö.
2018
MYSTERIET I SVARTRÅ
Projektet vill genom en interaktiv teaterföreställning som pågår under en eftermiddags/kvällsmåltid där gästerna deltar i pjäsen, stärka orten som livsplats och skapa nya och utvecklade arbetstillfällen på orten.
OUTWEST
Outwest är ett projekt med metodutveckling och investeringar, i syfte att öka tillgängligheten till ett aktivt friluftsliv för besökare och invånare. Projektet vill säkerställa att friluftslivet finns tillgängligt för besökare och invånare i Varbergs kommun även i framtiden.
SMAKA PÅ TVÅÅKER
Genom projektet vill föreningen Positiva Tvååker behålla och förbättra en levande landsbygd. Detta med hjälp av att marknadsföra Tvååkers befintliga småföretag inom besöksnäring och livsmedelsproduktion och på så sätt öka kunskap och tillgänglighet samt visa vad landsbygden har att erbjuda.
UTVECKLINGS- OCH FÖRVALTNINGSPLAN FÖR ÄTRANS NEDRE FISKEVÅRDSOMRÅDE
Projektet ska ta fram en utvecklings- och förvaltningsplan och en webbbaserad portal. Utvecklings- och förvaltningsplanen ska fungera som ett underlag och en katalysator i utvecklingen av den gemensamma stad- och landsbygdsresursen fiskevattnet.
BYGDEVÅRDARNA KULTURMILJÖ TURISM 2020
Syftet med projektet är att med hjälp av bygdevårdsteam, utveckla och tillgängliggöra verksamheten i hembygdsföreningar och bygdegårdsföreningar.
EKOSYSTEMTJÄNSTER PÅ PLÖNNINGE
Projektet utvecklar biodlingen, medverka till friskare bin och öka kunskaperna hos biodlare. Projektet vill också öka kunskapen om pollinering.
KAN SÄLARNA FÖRHINDRA EN ÅTERHÄMTNING AV TORSKBESTÅNDET I KATTEGATT
Projektets målsättning är att ta reda på knubbsälarnas påverkan på torskbeståndet i Kattegatt.
4H:S MATSKOLA- EN MATRESA
Projektet vill tillgängliggöra Matskolor för alla oavsett bostadsort och möjlighet att transportera sig.
KONCEPTUTVECKLING FÖR KOMPETENSUTVECKLING I LIVSMEDELSSEKTORN
Bakgrunden till projektet är att det på landsbygden utvecklas allt fler småskaliga förädlingsföretag inom livsmedelssektorn. Detta är ofta företagare som startar från grunden, inte sällan jordbruksföretag.
UTVECKLING AV DEROME TRÄ & NOSTALGIMUSEUM
Derome Trä- och Nostalgimuseum har samlat en stor mängd föremål i snart 30 år. Projektet vill tillgängliggöra museets samlingar och modernisera utställningarna för att på så viss locka fler besökare.
2017
LÄRANDE OCH INNOVATION
Tillsammans med fyra andra leaderområden (Leader Västra Småland, Leader Sjuhärad, Leader Linné Småland och Leader Bohuskust och Gränsbygd) och forskare från Högskolan i Halmstad under ledning av Mats Holmquist ska vi utveckla modeller för lärande och innovation i Leader.
ÅKULLA EXPRESS
Projektet testar en ny busslinje som knyter ihop Varberg tätort med Världsarvet Grimeton Radiostation och riksintresseområdet för friluftsliv och Åkulla Bokskogar. Bussturen når 13 besöksmål av olika storlek och flera av reservaten inom Åkulla bokskogar.
DOULA OCH KULTUROLK- HALLANDS MÖTESPLATSER
Projektet vill skapa mötesplatser för kvinnor och män och därmed skapa en trygg och välkomnande plats för integration. Kulturtolksdoulorna får ett stort förtroende och blir en förebild för kvinnorna.
KRABBFISKEBRYGGA
AB Båtfjordens hamn ska bygga en Krabbfiskebrygga till barn i åldern 4-12 år. Det finns få aktiviteter för den yngre målgruppen vid hamnen och krabbfiske har alltid fascinerat barn i alla åldrar.
KUNGSJÖLEDERNA- UTVECKLING AGNBÄCK
Syftet med projektet är att utveckla ett attraktivt markområde som ger bygden, dess invånare och aktörer en möjlighet att få fler besökare.
VÄSTERHAVSVECKAN
Vi tror att landsbygdsutveckling är som bäst när det är aktörerna i en bygd som själva kommer med idéerna och driver dem. Det är dem som vet vad som behövs, vad som kan utvecklas och hur det ska göras.
TEAMWEDREAM
Projektets syfte är att öka integrationen i Hylte Kommun och skapa en naturlig kontakt mellan nyanlända och kommuninnevånare. Samtidigt syftar projektet till att främja den psykiska och fysiska hälsan hos deltagarna.
ÖNNE SLUSS
Målet med det beviljade projektet är att erhålla en vattendom som ger klartecknen för byggnation av kanal, sluss och bro.
DESTINATION INGELAND
Ingeland är en bygd med starka kulturella traditioner där musik och konsthantverk spelar en stor roll. Genom projektet ska det i dialog med Alf Hambe skapas ett Destination Ingeland.
UTVECKLING AV BONADSMUSEUM UNNARYD
Hembygdsföreningen i Unnaryd har sedan 1985 drivit ett museum för bonadsmåleri där det förvaltats en viktig del av Hallands kulturarv.
SKATEPARK ÖRNATORGET
Projektet vill etablera en skatepark i Hyltebruk med placering på Örnatorget intill den nya fritidsgården. Den nya skateparken ska vara en samlingsplats där alla, oavsett ålder, kön eller bakgrund kan samlas på lika villkor.
HÄSTFÖRETAG I AHLA
Laholms ryttarförening vill skapa en ny mötesplats i Laholm med en målgrupp som intresserar sig för hästar och hästsport. Vidare kommer den nya mötesplatsen att erbjuda en träffpunkt för övriga invånare i kommunen där det kommer att arrangeras aktiviteter som inte enbart är hästrelaterade vilket är ett innovativt koncept som är nytt för Halland.
VESSIGE BIOGAS
I området kring Vessige finns ett flertal lantbruk med djurhållning och tillgången på gödsel är därmed god. Gödsel är en råvara som kan användas för lokal produktion av förnybar energi.
KUD- KULTUR OCH UTBILDNING PÅ DISTANS
Projektet ska med investeringen Digitalt Turnékit möjliggöra tillgång till en turnerande teknik för att kunna ta emot scenkonst via fiber till Halland.
Trädgårdsodling - en skapande och lärande mötesplats
Projektet syftar till att anlägga trädgårdsodlingar som en mötesplats för nyanlända, asylsökande och svenskar där människor kan ta lärdom från varandra och praktisera trädgårdsodling tillsammans.
ETT UTVECKLAT FISKE I KATTEGATT
Det beviljade projektet syftar till att bidra till utvecklingen av ett lönsamt och utvecklat fiske genom att etablera Västerhavsveckan i Halland.
2016
ÅSA KUSTPROMENAD
En kustpromenad som knyter samman Åsas badvikar. Kustslingan ansluter till den befintliga vegetationen och bergsformationerna på ett väl bearbetat och anpassat sätt.
Grön Arena Tillväxt primärproduktion
Projektet bygger samarbeten med berörda aktörer/intressenter inom gröna näringar och kopplar dem till övriga aktörer/intressenter för vidareförädling.
BUA BRYGGA
Bua Brygga är en förstudie där projektet har undersökt möjligheterna för uppförande av sjöbodar med övernattningsmöjligheter.
LOKALT TEATERPROJEKT I KOMBINATION MED ETT RESTAURANGUTBUD BASERAT PÅ LOKALA SPECIALITETER
En interaktiv teaterföreställning som pågår under en eftermiddags/kvällsmåltid där gästerna själva deltar i pjäsen.
KULTURARVET I KVIBILLE
Kvibille har en månghundraårig historia som ”rätter tingsstad” för Halmstads härad. Projektet lockar besökare till bygden samt informera Kvibillebor, skolungdomar och andra intresserade om Kvibilles historiska roll i Halland.
SPORTFISKETURSIM - UTVECKLING
Skapandet av ett informativt och enkelt underlag att använda för att hämta information på och om sportfiskevatten. Underlaget finns på Destination Falkenbergs nya hemsida.
FALKENBERGS MATDAGAR
I september 2016 genomfördes för första gången Falkenbergs matdagar – ett tredelat event som ska sätta Falkenberg på matkartan. En reseanledning för turister samt öka Hallänningens identitet kopplat till mat och dryck från jord till bord.
ÅRET I SÖRBY
Vägen till omställning går genom hjärtat. Sambruk är en fantastisk socialekologisk innovation. Här återupptäcker människor bygemenskap, demokrati, självhushållning och visar vägen till en hållbar framtid i praktiken.
UNG I HALLAND
Ung i Halland syftar till att övergripande stärka entreprenörskapet och det lokala engagemanget hos unga.
UPPDATERING AV FISKETILLSYN I SJÖN BOLMEN
Förnya och kraftigt utöka fisketillsynen i sjön Bolmen.
STRAND OCH KULTUR I LAHOLM
En mötesplats där folk ska kunna mötas över gränserna, både på scen och bakom scen. Oavsett tidigare erfarenheter av att arbeta med kultur och sceniska framträdanden.
KUNGSBACKA BY JRNL
Projektet vill prova ett innovativt sätt att marknadsföra kommunen i tätt samarbete mellan unga, drivna företagare och kommunen.
EKONOMI OCH ARBETSLEDNING I LANDSBYGDSFÖRETAGET
Utbildning i ekonomi och arbetsledning för företagare och deras anställda på landsbygden med betoning på unga och nystartade.
BEVARA YRKESFISKET I HALLAND
Havs- och Kustfiskarna ska genomföra en förstudie under första halvåret 2017, samla yrkesfisket i Halland och fastställa en färdplan hur man ska gå vidare med ett huvudprojekt fram till år 2020.
BROA ÖVER
Broa Över är ett nätverks- och utbildningskoncept med syfte att utveckla en positiv samarbetskultur och framtidsanda i samhället. Detta genom att erbjuda exklusiv kompetenshöjning inom eget ledarskap och personlig utveckling för nyckelpersoner i det lokala näringslivet.
FÖRSTUDIE INTERNATIONELLT UTBYTE RUNT BESÖKSNÄRING OCH INTEGRATION
Ett utbyte med Leader Hochsauerlandkreis om entreprenörskap och innovation, besöksnäring, samhällsutveckling och byutveckling.
Mitt Europa - Mitt Halland
Kampanjen Mitt Europa är ett initiativ av EU som arrangeras i början av maj varje år. Syftet med kampanjen är att allmänheten ska upptäcka hur EU-pengarna gör nytta i samhället. Detta genom att EU-finansierade projekt berättar om sina verksamheter.
GLOKAL MAT
En förstudie om att utreda möjligheterna för hur en mötesplats i form av en restaurang på landsbygden. Där människor möts genom mat från olika länder, kan skapas på Världsarvet Grimeton Radiostation.
Vår By Vår Framtid - Socialfonden
Tillsammans får de olika aktörerna på orten i en framtidsverkstad inventera vad som finns, vad som kan utvecklas, vem och på vilket sätt det ska göras.
CSA VARBERG
Projektet CSA Varberg ska hjälpa företag att vidareutvecklas genom att starta en konsumentstödd verksamhet. Community Supported Agriculture-företag (CSA), samt hjälpa ytterligare personer som vill starta upp CSA-företag.
Vår By Vår Framtid - Landsbygdsfonden
Tillhandahålla- ett processtöd för att skapa möten mellan olika aktörer på landsbygden i olika sammanhang.
IMMIGRANT INTEGRATION INTO RURAL AREAS
Lokalt Ledd Utveckling Halland samarbetar med Integration Halland i ett internationellt samverkansprojekt för integration på landsbygden. Under 2016 besökte representanter från Leaderområden i Tyskland, Österrike och Finland oss i Hylte för att skriva på avtalet.
GRÖN ARENA TILLVÄXT PRIMÄRPRODUKTION
Genom att göra innovationer inom området hållbara produkter och tjänster till en konkurrensfördel kan vi konkurrera och nå utveckling.