1Z8A0829 (1)

Lokalt Ledd Utveckling och Covid -19

Med anledning av coronavirusets spridning i Sverige och världen förändras allas vår vardag. Vikten av samverkan och lokalt ledd utveckling blir kanske än mer tydlig och från Lokalt Ledd Utveckling Halland vill vi därför samla information och tips kring hur företag och föreningar kan möta och ta hjälp i den situation vi är i. Tillsammans fortsätter vi att arbeta för ett rikare Halland!

ALLMÄN INFORMATION

MITT-EU-HALMSTAD052918_2

Allmän information

#stöddinlokalaföretagare #supportyourlocal

 

Det är oroliga tider vi befinner oss i, och även Lokalt Ledd Utveckling Halland håller på att ställa om och hitta nya vägar där ännu inga finns. Det är extra hårt för våra företagare just nu, och därför vill vi uppmuntra alla till att fortsätta stödja dessa så länge det går. Tillsammans kan vi göra skillnad! #stöddinlokalaföretagare

Riktlinjer & fakta

Vi på Lokalt Ledd Utveckling Halland följer givetvis de riktlinjer och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och Regeringskansliet har satt upp. Det är viktigt att vi alla delar och sprider korrekt information. Nedan hittar du länkar med uppdaterad fakta.

 

 

Tips och råd till Föreningar och Företag

Är du en av alla som drabbats hårt ekonomiskt av Corona-virusets framfart?  Du vet väl om att det finns hjälp och stöd att få? Här nedan samlar vi länkar med tips och information. Hör gärna av dig med frågor eller om du vill att vi ska lägga till något.

Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv Arbetar med att ta fram konkreta krisåtgärder. De presenteras löpande på deras hemsida.

Almi 

Almi erbjuder rådgivning och andra insatser. Läs mer här.

Företagarna 

Företagarna samlar information och råd för småföretagare på sin hemsida.

Bolagsverket

Frågor och svar om att hålla bolags eller föreningsstämma med anledning av Corona-viruset hittar du här.

Verksamt

har samlat information från olika myndigheter med relevant information för dig som är företagare. Läs mer här.

Skatteverket 

Har du i ditt företag fått betalningsproblem som en direkt konsekvens av coronaviruset? Då kan du söka anstånd hos Skatteverket med betalningen. Blanketter för ansökan hittar du på skatteverkets hemsida.

Kungsbacka kommun

Här hittar du information om hur du som är verksam i Kungsbacka kommun kan få stöd och hjälp.

Varbergs kommun

Här hittar du information om hur du som är verksam i Varbergs kommun kan få hjälp.

Falkenbergs kommun

Här hittar du uppdaterad information om du bor i Falkenbergs Kommun.

Hylte kommun

Här hittar du information om hur du som är verksam i Hylte kommun kan få stöd och hjälp.

Laholms kommun

Här hittar du information om du bor i Laholms kommun.

Halmstad kommun

Här hittar du uppdaterad information om du bor i Halmstad Kommun.

#tillsammans för halland

För dig som är företagare i Halland och som möter stora utmaningar på grund av Corona finns nu ett stöd, samlat under namnet Tillsammans för Halland. Fokus ligger på rådgivning, affärsutveckling och finansiering. Läs mer här.

EU- kommissionen

EU-kommissionen samordnar arbetsinsatserna mot Coronakrisen här.

 

SÅ HÄR JOBBAR VI

Verksamhetskontoret

Eftersom vi har flera pendlande arbetare har vi, precis som tidigare möjlighet att arbeta hemifrån och det görs nu i allt större grad allteftersom rekommendationer om detta kommer från myndigheter. Våra verksamhetsmöten har vi flyttat till digitala möten och vi bokar just nu inte upp fysiska möten med flera närvarande personer innan sommaren. Vi har god vana av virtuella möten och utvecklar nu dessa vidare.

Det går fortfarande att boka in möten med oss på verksamhetskontoret. I första hand föreslår vi digitala möten via t.ex. telefon eller Zoom, men vi finns även tillgängliga för fysiska möten om så skulle önskas.

LAG och Föreningsstämman

Vårt årsmöte hölls framgångsrikt via Zoom den 26 mars, och det fungerade väldigt bra. Våra LAG-möten kommer vi framöver att hålla digitalt och på så sätt kunna ge besked till de projekt som har ansökt om stöd.

Landsbyggare

Landsbyggaredagen har vi blivit tvungna att skjuta fram till den 23 september. Vi hoppas att vi kommer att ha möjlighet att ses då. Till dess: håll gärna utkik på vår hemsida och våra sociala medier där några av våra landsbyggare kommer att berätta sina visioner om framtidens landsbygd!

 Projekten

I denna tid sätts samhället verkligen på prov, vilket givetvis också gäller alla pågående lokala utvecklings projekt. Det kan komma att uppstå frågor angående genomförandet av projekten och vi har därför gjort ett utskick till samtliga projektgrupper med ett löfte om att vi tillsammans ska försöka lösa alla de problem som kan tänkas uppstå.

Under april månad avser vi att ta kontakt med samtliga projektägare för att skapa oss en bild om hur projekten påverkas, och vilka behov som uppstått.

Information från Jordbruksverket

Den 20 mars gick Jordbruksverket ut med nedanstående information:

Under nu rådande omständigheter med Corona/Covid-19 är det sannolikt att projekt kommer att behöva ställa in resor, konferenser eller andra typer av möten och sociala sammankomster med kort varsel och till en viss kvarvarande kostnad. Enligt gällande regelverk finns det möjlighet att godkänna dessa kostnader om de är kopplade till projektet, bedöms som rimliga och om villkoren för stödet i övrigt är uppfyllda. En bedömning kommer att göras i det enskilda fallet.

Stödmottagare ska i så stor utsträckning som möjligt begränsa kostnaderna för de aktiviteter som inte kan genomföras. Detta genom att, om möjligt, avboka aktiviteter och utnyttja avbeställningsskydd eller andra eventuella försäkringar.

När det är lämpligt ska stödmottagaren utnyttja de möjligheter som finns för att begränsa påverkan på projektets syfte och mål. Det kan ske genom att man genomför aktiviteten i en alternativ form. Till exempel kan möten och informationsträffar hållas på distans via tillgänglig teknik.

Om konsekvenserna av avbokningar eller inställda evenemang påverkar projektet i den grad att det riskerar att inte kunna nå sina mål, bör stödmottagaren ta kontakt med behörig myndighet för att diskutera möjliga lösningar för projektet.

Jordbruksverket uppmanar stödmottagare att följa samhällsutvecklingen och den information som ges av Folkhälsomyndigheten.

KONTAKTA OSS

Vi på Lokalt Ledd Utveckling Halland arbetar ständigt med att utveckla landsbygden. Trots att vi undviker fysiska möten just nu så finns vi här att svara på frågor eller bolla idéer om nya projekt.

Våra kontaktuppgifter hittar du här.

b5773ff99d9f9f6f63da58f65f831a09fba64a5b