Tankar från Aktörsrådet på luftvärnsregementet, Lv 6
Hur skapar vi motståndskraft tillsammans – i en tid där förändring och osäkerhet blivit det nya normala? Här delar vår projektledare Louise Thorén sina personliga reflektioner från aktörsrådet.
Den 4 april samlades representanter från Försvarsmakten, Region Halland, Länsstyrelsen, Chalmers Industriteknik, Högskolan i Halmstad och även andra nyckelaktörer på luftvärnsregementet (Lv 6) i Halmstad för att delta i Aktörsrådet om Resiliens och Beredskap i Näringslivet.
Under mötet blev det snabbt tydligt att näringslivets resurser måste kunna mobiliseras vid en kris. Men hur ska det gå till i praktiken? Vilka roller har företagen? Och vad krävs av myndigheter för att kunna ta emot stöd från näringslivet när hjälp erbjuds, men kanske rutinerna saknas? Hur skapar vi strukturer där lokala företag vet hur de kan bidra – med allt från transporter till drivmedel, kommunikation och service?
Vi lever i en lokal verklighet med globala beroenden. I den verkligheten behöver vi våga tänka nytt, öppna upp för samverkan över sektorsgränser och byta kompetenser med varandra. Genom att vara proaktiva ger vi oss själva ett större möjlighetsrum. Ur relationer föds samverkan.
Tre begrepp jag bär med mig från dagen:
- Kontinuitetshantering – Verksamheter med en plan B och kända rutiner klarar sig bättre i en kris.
- Övning – Att öva tillsammans är nyckeln till att upprätthålla och utveckla vår förmåga att hantera kriser. Planer måste testas i praktiken.
- Hybridkrigföring – Krig handlar inte bara om fysiska strider. Det handlar också om informationspåverkan, sårbarheter i våra system, viljan att splittra och påverka.

Foto: Anders Fall / Försvarsmakten
Gemenskap ger beredskap
Under aktörsrådet betonades vikten av att vi måste bygga beredskap tillsammans – inte bara inom den offentliga sektorn, utan även genom att mobilisera civilsamhället och näringslivet. När något oväntat händer behöver vi kunna ställa om snabbt, men också långsamt växla upp våra resurser i vardagen. Det förutsätter nya former av samverkan, lokala lösningar och att vi tar tillvara på den kraft och vilja som redan finns i våra bygder.
För mig, som leder arbetet med att utveckla en digital plattform för frivilliginsatser på Hallands landsbygder, visade dagen tydligt att vårt arbete verkligen behövs. Genom projektet Volontärpool samordnar vi människor och kanaliserar deras engagemang, både i vardag och i kris. Tillsammans med föreningar, företag, invånare och myndigheter vill vi bygga lokal beredskap. Det handlar inte om att uppfinna något helt nytt, utan snarare om att bygga vidare på det som redan finns – att synliggöra, samordna och stärka.
Aktiva aktörer i lokal beredskap
Peter Carlsson från Chalmers Industriteknik pratade om industriell symbios och lyfte bland annat att vi inte har råd att ha underutnyttjade resurser i kristider. Många av våra projektstöd och insatsområden inom föreningen knyter an till just detta. Ett mikrostöd kan till exempel vara ett konkret verktyg för att stärka beredskapen i vardagen genom att främja delning, cirkulära flöden, kunskapsspridning och gemenskap.
Företag på landsbygden kan använda projektstödet till exempelvis:
- Att starta delningsplattformar eller transportpooler
- Utveckla cirkulära affärsmodeller
- Förädla restprodukter som annars går till spillo
- Fördjupa kunskapen inom grön omställning
För organisationer eller grupper av privatpersoner kan stödet möjliggöra initiativ som:
- Utlåningsbanker för verktyg eller krisresurser
- Bytardagar som främjar cirkulär konsumtion
- Temadagar om lokal matproduktion, självhushållning eller beredskap
- Nya mötesplatser och nätverk i bygden
Avslutande tankar om aktörsrådet
Alla dessa initiativ stärker inte bara den gröna omställningen – de är också en del av ett större pussel för ökad samhällsberedskap. Vi behöver spara resurser, minska beroenden och bygga försörjningskedjor som stöttar den lokala ekonomin. I grunden handlar det om att bygga en beredskap för framtiden, nu i vardagen, vilket i sin tur kräver att vi ser varandra som resurser och skapar nya vägar tillsammans – innan krisen är här. För det är just i mötet mellan människor som beredskap tar form.
Tack till arrangörerna och alla som deltog på aktörsrådet och bidrog till nya insikter och kontakter. Nu fortsätter vi – tillsammans.
/ Louise Thorén, Projektledare för Volontärpool
Sammanfattningsvis – vi behöver:
- Prata mer om vad vi menar med "kris" och "beredskap"
- Skapa större förståelse för våra förväntningar på varandra
- Bjuda in till samtal, övning och prövning – i vardagen
- Bygga vidare på lokala resurser, lokala kedjor och relationer
- Tillvarata människors vilja och mod