Årets Västerhavsvecka är nu avslutad efter härliga och intensiva dagar med massor av aktiviteter längst vår vackra kust! I Halland arrangerades evenemanget av Lokalt Ledd Utveckling Halland genom LEADER-projektet Ett utvecklat fiske i Kattegatt och lockade över 2500 besökare!

 

Mellan den 3-11 augusti arrangerade ca 25 olika aktörer spännande och unika aktiviteter och möten med syftet att öka kunskapen om miljön i Västerhavet. Västerhavet är en unik resurs för både näringsliv och rekreation, men det står också för stora utmaningar, detta är en viktig del som uppmärksammas genom evenemanget. Årets tema var ”havet utifrån våra sinnen” och detta genomsyrade hela veckan – besökare kunde bland annat följa med på fotovandring längst med havet, delta på krabbafton med musikunderhållning, prova på havets läckerheter och mycket mer!

 

Under Västerhavsveckans första dag var en av aktiviteterna i Varberg ”Vad finner jag på en strand”. Entusiastiska barn och föräldrar letade djur och växter längs med stranden som lämnades över till Moa från Naturum Getterön. Besökarna fick bland annat lära sig identifiera landkrabbor, plattfisk, räkor, snäckor, mask, alger och tång.

 

Besök vid Morups Tånge i Falkenberg, fantastisk utsikt från 29 meters höjd. På plats fanns en ringlande kö av intresserade hallänningar och turister som med glädje stod och väntade på att få ta de 111 trappstegen upp till fyrens utsiktsplats. 

 

Under Västerhavsveckans tredje dag fanns det möjlighet att få en visning av Livräddningstationen i Särdal som byggdes 1908. Stationsguiden Else-Britt berättade många spännande livräddningshistorier som gjorts fram till stationens stängning 1957 då anläggningen blev museum för livräddning, sjöfart och fiske!

 

I Steninge finns ett marint skräpcenter – Tavaha (ta vara på havet). Här har man samlat skräp sedan 2017 och det är öppet dygnet runt så du kan lämna det skräp du hittar på stranden. Genom att plocka och sortera skräpet blir vi alla havshjältar! 

 

Havsnätverket Laholmsbukten och Naturskyddsföreningarna i Södra Halland, Bjäre och Halmstad arrangerade turer ut med forskningsfartyget Sabella, vars namn kommer från påfågelmasken som lever i havet. Vid de två provtagningarna som gjordes fångades plattfisk, musslor, krabbor, snäckor, mask och vackra sjöstjärnor. Marinbiologen Kristoffer berättade, till en mycket intresserad publik, hur de lever och vilken nytta de gör i havet.

 

Under veckan arrangerade Bua hamn krabbfisketävlingar som avgjordes på Västerhavsveckans näst sista dag. Här gällde det att fiska upp den viktmässigt största krabban. Ted och Svea från England tog hem priset med en krabba som vägde 92 gram! Dagen avslutades med krabbafton, god mat och musikunderhållning. 

 

Stefan från Gottskärs hotell tog med besökare på en fantastisk båttur ut till Nidingen som är en av Hallands finaste fågelöar. Här bedriver Göteborgs Ornitologiska Förening forskning, ringmärkning och andra fågelstudier. Du kan även paddla kajak eller SUP ut bland reven och kanske hälsa på sälarna som kliver upp på de stora stenar som sticker upp ovan havsytan. En magnifik utsikt möter dig vid klättring upp i världens äldsta dubbelfyr och ön ger flera möjligheter till sol och bad. 

 

På Västerhavsveckans sista dag fanns det möjlighet att tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson följa med till Skummeslöv strand för att fotografera havet, stranden och naturen runt omkring. Timmarna gick fort och fotona blev många! 

 

Vi vill tacka alla grymma arrangörer som gjorde Västerhavsveckan möjlig, vi vill också rikta ett stort tack till alla er som visade intresse och besökte de olika aktiviteterna! Hoppas vi ses nästa år igen!

Kommentera